Υποσπαδίας: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

 1. Τι είναι ο υποσπαδίας;
  Είναι μία συγγενής ανωμαλία του πέους που συχνά συνδυάζει:
 • Μία ανώμαλη απόληξη του στομίου της ουρήθρας στην κάτω επιφάνεια του πέους.
 • Μία κάμψη προς τα κάτω άλλοτε άλλου βαθμού, του πέους όταν είναι σε στύση.
 • Μία περίσσεια δέρματος στην ραχιαία επιφάνεια της πόσθης.

Η σοβαρότητα της ανωμαλίας ποικίλει:

 • Η ουρήθρα μπορεί να έχει το στόμιο της στη βάλανο η  στη βάση της βαλάνου.
 • Στη μεσότητα του πέους.
 • Στη βάση του πέους η ακόμη και στο περίνεο, πλησίον του πρωκτού.
 • Όσο πιο μακριά βρίσκεται το στόμιο από την φυσιολογική του θέση, τόσο πιο σοβαρή είναι η μορφή του υποσπαδία και δυσκολότερη η διόρθωση της.

 

 1. Συχνότητα

Η συχνότητα είναι  1στις 300 γεννήσεις. Εάν υπάρχει ήδη ένα παιδί με υποσπαδία στην οικογένεια η συχνότητα αυξάνεται στο 1 στα 100. Τα αίτια είναι συνήθως άγνωστα. Σύγχρονες μελέτες ενοχοποιούν γενετικούς ορμονικούς και αγγειακούς παράγοντες, επίσης παράγοντες που σχετίζονται με τον πλακούντα ή το περιβάλλον

 1. Αρχές χειρουργικής αντιμετώπισης
  Η επέμβαση πραγματοποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα μεταξύ 6ου και 18ου μηνός της ζωής.

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι :

 • Ο ευθειασμός του πέους ώστε να μην έχει κάμψη κατά τη στύση.
 • Κατασκευή νέο-ουρήθρας μέχρι την κορυφή της βαλάνου του πέους. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί είτα ιστός από το πέος, (δέρμα η βλεννογόνος της πόσθης) η σε πιο σοβαρές περιπτώσεις βλεννογόνος από τη στοματική κοιλότητα.
 • Διόρθωση του δέρματος της πόσθης με κυκλική κατανομή γύρω από τη βάλανο. Το πέος θα έχει συνήθως  τη μορφή της περιτομής.

Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι 1 έως 3 ½ ώρες ανάλογα με τη σοβαρότητα.
Οι  ήπιες μορφές του προβλήματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάρκεια νοσηλείας μιας ημέρας.
Στις σοβαρότερες μορφές η διάρκεια της νοσηλείας  είναι συνήθως  4 έως 10 ημέρες.
Στο τέλος της επέμβασης θα υπάρχει ένας καθετήρας, ένας επίδεσμος γύρω από το πέος και ένα σύστημα με δύο πάνες για να διατηρείται ο επίδεσμος και ο καθετήρας καθαρός.

 1. Μετεγχειρητική πορεία – επιπλοκές
  Η χειρουργική του υποσπαδία είναι πολύ λεπτή και λεπτομερής και χρειάζεται ειδικά εξειδικευμένους χειρουργούς με ανάλογη μακροχρόνια εμπειρία.  Η έκβαση της εξαρτάται επίσης  από την επουλωτική ικανότητα του ασθενή. Η διόρθωση μπορεί να γίνει σε ένα η, στις σοβαρότερες μορφές (οσχεϊκός υποσπαδίας), σε δύο χρόνους.  Στο 60-85% των περιπτώσεων μία επέμβαση είναι αρκετή για να διορθώσει το πρόβλημα.

Σε μερικές  περιπτώσεις η επούλωση δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζονται   περισσότερες διορθωτικές επεμβάσεις. Αυτές οι συμπληρωματικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αρχική επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές :

 • Συρίγγιο. Πρόκειται για μία διαφυγή ούρων σε κάποιο σημείο της νέο-ουρήθρας που μπορεί να επουλωθεί αυτόματα η να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση
 • Στένωση της νέο-ουρήθρας που συνήθως αντιμετωπίζεται με διαστολές αλλά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση.
 • Αισθητικό αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό που βελτιώνεται με την χειρουργική παρεμβολή στη περίσσεια του δέρματος της πόσθης
 1. Συμπέρασμα
  Ο υποσπαδίας είναι μία συγγενής ανωμαλία απόλυτα διορθώσιμη με μία η περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Το αισθητικό και κυρίως το λειτουργικό αποτέλεσμα αυτής της διόρθωσης είναι πολύ καλό, κυρίως όσον αφορά στη σεξουαλική δραστηριότητα του ασθενούς. Η ηλικία που πραγματοποιείται η διόρθωση καθώς και το τελικό αποτέλεσμα έχουν πιθανόν κάποια σημασία στις ψυχολογικές επιπτώσεις του προβλήματος και σπάνια μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη του μικρού ασθενούς.

 

Αφήστε μια απάντηση