Βραχύς Χαλινός Γλώσσας: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Φυσιολογικά η γλώσσα συνδέεται με το έδαφος του στόματος με μια μικρή χορδή. Σε κάποια παιδιά η χορδή αυτή, που ονομάζεται χαλινός της γλώσσας, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, εμποδίζοντας την γλώσσα να έχει την σωστή ελευθερία κινήσεων. Αυτό ονομάζεται βραχύς χαλινός γλώσσας. Στις σοβαρές περιπτώσεις η γλώσσα μπορεί να είναι καθηλωμένη στο έδαφος του στόματος (αγκυλογλωσσία).
Ο χαλινός είναι ένα εμβρυικό υπόλλειμα που υπάρχει σε όλα τα παιδιά.

Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Η περιορισμένη κινητικότητα της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία θηλασμού του βρέφους στην πρώϊμη ηλικία και σε πρόβληματα σωστής ανάπτυξης του λόγου αργότερα.Αφορά κυρίως τα σύμφωνα Λ και Ρ.Η γλώσσα δεν μπορεί να προβάλει έξω από τα ούλα της κάτω γνάθου και πολλές φορές παίρνει σχήμα <<καρδιάς>> ή <<γλώσσας φιδιού>>. Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή συζήτηση για το ποιές ακριβώς είναι οι περιπτώσεις βραχέος χαλινού που θα προκαλέσουν κλινικά προβλήματα.Το ποσοστό εμφάνισης φτάνει το 10% των παιδιών.
Συχνά καθίσταται δύσκολο να αποφασιστεί ποιά νεογέννητα χρειζεται να αντιμετωπιστούν στην πρώϊμη νεογνική περίοδο αλλά και αργότερα. Εάν υπάρχει δυσκολία θηλασμού του βρέφους και υπάρχει βραχύς χαλινός συνιστάται διατομή του.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να γίνει στο μαιευτήριο μετά την γέννηση αλλά μερικές φορές διαφεύγει της προσοχής. Μπορεί να γίνει αντιληπτό αργότερα στην διάρκεια μιας παιδιατρικής εξέτασης ρουτίνας ή και να παρατηρηθεί από τους γονείς. Η διάγνωση είναι πάντα κλινική και δεν υπάρχει αναγκαιότητα για καμμία περαιτέρω εξέταση. Συχνά πάντως υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα σε ειδικούς αν και κατά πόσο ο χαλινός είναι φυσιολογικός όπως αναφέρθηκε και πριν.

Η επέμβαση

Σήμερα ο βραχύς χαλινός της γλώσσας αντιμετωπίζεται με μια μικρή επέμβαση που γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες.Για βρέφη έως 6 μηνών γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.Συνήθως για ηλικίες μεγαλύτερες των 6 μηνών είναι πλέον δύσκολο να γίνει χωρίς αναισθησία οπότε και θα συστηθεί κατά κανόνα η επέμβαση (laser) να γίνει με το παιδί να κοιμάται (γενική αναισθησία).

Αφήστε μια απάντηση