Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

ΟΡΙΣΜΟΣ:Ο αιφνίδιος θάνατος βρέφους ηλικίας μικρότερης του 1 έτους, ο οποίος δεν ερμηνεύεται ακόμα και μετά από ενδελεχή διερεύνηση με πλήρη αυτοψία, εξέταση του τόπου θανάτου και μελέτη του κλινικού ιστορικού. Πάνω από το 90% των θανάτων από SIDS συμβαίνουν πριν την ηλικία των 6 μηνών. Το SIDS είναι σημαντικός παράγοντας βρεφικής θνησιμότητας στις Η.Π.Α. και σε άλλα βιομηχανικά έθνη.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τα αίτια του SIDS δεν είναι ακόμα απόλυτα κατανοητά. Κάποια στοιχεία συνδέουν το SIDS με μη αναγνωρισμένες συγγενείς ανωμαλίες είτε του κεντρικού νευρικού συστήματος είτε του συστήματος ηλεκτρικής αγωγής της καρδιάς, με σπάνιες μεταβολικές παθήσεις, με αδιευκρίνιστες λοιμώξεις, με ακούσιους τραυματισμούς ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με παιδική κακοποίηση.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Παρότι η αιτιολογία του SIDS είναι άγνωστη, ορισμένοι από τους γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο SIDS είναι ο ύπνος σε θέση πρηνηδόν, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με άλλα άτομα, ηλικία της μητέρας μικρότερη των 20 ετών, η χρήση προϊόντων καπνού (κάπνισμα) στο σπίτι και η έλλειψη προγεννητικής μέριμνας. Τα πολύ ελλιποβαρή βρέφη και τα βρέφη Αφροαμερικάνων και Ιθαγενών Αμερικάνων έχουν υψηλότερες συχνότητες SIDS σε σχέση με άλλα βρέφη. Περισσότερα περιστατικά SIDS εκδηλώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Οι γονείς οφείλουν να απομακρύνουν εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η πρηνής στάση κατά τον ύπνο πρέπει να αποφεύγεται. Το σύνθημα “Back to Sleep” (όπου “back” σημαίνει «πίσω» και «ράχη») επινοήθηκε για να υπενθυμίζει στους γονείς ότι το βρέφος πρέπει να τοποθετείται στο κρεβάτι με τη ράχη. Αφότου ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία, οι θάνατοι από SIDS ελαττώθηκαν κατά 40% περίπου. Συνιστάται μια σκληρή επιφάνεια ύπνου. Μαλακά και ογκώδη αντικείμενα όπως μαξιλάρια, ρολά στρωσιδιών ή παπλώματα δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να έλθουν σε επαφή με το πρόσωπο του βρέφους και συνεπώς να εμποδίσουν την αναπνοή ή να παγιδεύσουν το κεφάλι του βρέφους προκαλώντας ασφυξία. Η κατ’ οίκον παρακολούθηση του βρέφους με οθόνες άπνοιας ή ακουστικές συσκευές καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με την κατάσταση του βρέφους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σαφώς ότι προλαμβάνει το SIDS. Το κάπνισμα των γονέων πρέπει ασφαλώς να αποθαρρύνεται.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η απώλεια ενός βρέφους λόγω SIDS μπορεί να επιφέρει βαθιά λύπη και ενοχικές αντιδράσεις. Επομένως η οικογένεια χρειάζεται συμβουλές ειδικών για αρκετούς μήνες μετά από το θάνατο. Μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και πληροφοριών σχετικά με το SIDS είναι η First Candle / SIDS Alliance (www.sidsalliance.org). sudden infant death syndrome, risk for σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κίνδυνος. Η παρουσία παραγόντων κινδύνου για τον αιφνίδιο θάνατο βρέφους μικρότερου του 1 έτους.

Αφήστε μια απάντηση