Τι είναι η σύμμιση ή σύμφυση των μικρών χειλέων του αιδοίου;

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των έξω γεννητικών οργάνων των βρεφών είναι η σύμμιση ή σύμφυση – συνένωση των μικρών χειλέων του αιδοίου (labial agglutination and synechia vulvae) που εμφανίζεται στην παιδική – προεφηβική ηλικία και δίνει την εντύπωση της απόφραξης του προδόμου δηλαδή της εισόδου του κόλπου.

 

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης της σύμμυσης;

Είναι συχνή πάθηση και εμφανίζεται στο 1,5 % έως 3 % των βρεφών. Συχνά  υπάρχει κατά τη γέννηση. Εάν εμφανιστεί τόσο νωρίς πρέπει να διερευνάται η πιθανότητα ύπαρξης κάποιας συγγενούς δυσπλασίας των έξω ή των έσω γεννητικών οργάνων.Μπορεί όμως και να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερα κορίτσια μέχρι και μετά την ηλικία των 6 ετών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της σύμφυσης;

Είναι εντελώς ασυμπτωματική διαταραχή που γίνεται αντιληπτή τυχαία είτε από τους γονείς ή από τον παιδίατρο που θα εξετάσει σε επίπεδο ρουτίνας το μικρό κορίτσι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει δυσχέρεια στην ούρηση λόγω μερικής απόφραξης της ουρήθρας και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες.

 

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη σύμμυση;

Γενικά θεωρείται πάθηση αγνώστου αιτιολογίας.

Φαίνεται όμως ότι παίζουν σημαντικό ρόλο 2 παράγοντες.

  1. Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων στα κορίτσια της προεφηβικής ηλικίας.
  2. Η επαφή της περιοχής του αιδοίου με ερεθιστικούς παράγοντες όπως είναι τα ούρα, τα κόπρανα, το σαπούνι, το αφρόλουτρο, οι κρέμες, τα μωρομάντηλα, και η παρατεταμένη υγρασία δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ινώδους ιστού που οδηγεί στη συγκόλληση των μικρών χειλέων του αιδοίου στη μέση γραμμή μέσω μιας λεπτής ινώδους χωρίς αγγεία μεμβράνης.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της σύμμυσης των μικρών χειλέων του αιδοίου;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από τον παιδίατρο, τον παιδοχειρούργο, ή τους ίδιους τους γονείς με την προσεκτική επισκόπηση της περιοχής. Επιπρόσθετες εξετάσεις συνήθως δεν απαιτούνται.

 

Διαφορική διάγνωση της σύμμυσης από άλλες παθήσεις.

  • Ατρησία του κόλπου.
  • Ατρησία του παρθενικού υμένα.
  • Αιδοιικές κύστεις παραουρηθρικές ή πόρου του Gartner.
  • Δερματικά υπολείμματα του παρθενικού υμένα.
  • Πρόπτωση ουρήθρας.
  • Ουρητηροκήλη.
  • Πολύποδας ουρήθρας.
  • Κολπικό ραβδομυοσάρκωμα.

 

Ποια είναι η θεραπεία της σύμμισης ή σύμφυσης των μικρών χειλέων του αιδοίου;

Δεν πρέπει να γίνεται από τους γονείς ή τον γιατρό προσπάθεια με τα χέρια βίαιου διαχωρισμού των χειλέων του αιδοίου γιατί και προκαλείται σοβαρός πόνος και άγχος χωρίς αιτία και μπορεί με τον τραυματισμό της περιοχής να δημιουργηθούν αργότερα ισχυρές ουλώδεις με μεγάλο πάχος συμφύσεις που θα απαιτήσουν χειρουργική παρέμβαση. Η λύση των συμφύσεων γίνεται από παιδοχειρουργό με μέθοδο ανώδυνη και ανεπίπλεκτη για το μικρό ασθενή!

Η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας είναι 100% .Ακολουθεί τοπική αγωγή με κατάλληλες αλοιφές για την αποφυγή υποτροπής!

Αφήστε μια απάντηση