Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι μια μάζα, που βρίσκεται στην μέση τραχηλική χώρα του λαιμού και αποτελείται από τα κύτταρα και τους ιστούς, που απομένουν μετά τον σχηματισμό του θυρεοειδούς αδένα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή στα μισά της εφηβείας, συνήθως έπειτα από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όταν διευρύνεται και γίνεται επώδυνη.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
• Μικρή, μαλακή, στρογγυλή μάζα στο κέντρο του μπροστινού τμήματος του τραχήλου.
• Ευαισθησία, ερυθρότητα και οίδημα της κύστης, εάν έχει επιμολυνθεί.
• Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή
Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι ένα συγγενής. Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ο θυρεοειδής αδένας κινείται από τη βάση της γλώσσας προς τα κάτω, μέσω ενός καναλιού, που ονομάζεται θυρεογλωσσικός πόρος. Αυτός ο πόρος εξαφανίζεται κανονικά μετά την γέννηση, ενώ ο θυρεοειδής αδένας παίρνει την κανονική του θέση στον τράχηλο.
Μερικές φορές, τα τμήματα του πόρου παραμένουν ανοιχτά, με κοιλότητες ή θύλακες που ονομάζονται κύστεις. Αυτές οι κύστεις γεμίζουν με βλέννη, και αυξάνονται σε όγκο, εάν επιμολυνθούν. Πολύ διευρυμένη κύστη προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή εμποδίζει την αναπνοή.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γενικώς, η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση. Η μάζα κινείται συνήθως προς τα πάνω με τις κινήσεις της γλώσσας, δεδομένου ότι ο θυρεογλωσσικός πόρος συνδέεται συχνά με τη βάση της γλώσσας. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου περιέχει ιστούς του θυρεοειδούς. Εκτός από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση, οι διαγνωστικές διαδικασίες για την κύστη θυρεογλωσσικού πόρου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Εξετάσεις αίματος, με στόχο την αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
• Υπερηχογραφικό έλεγχο.
Ο γιατρός θα καθορίσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης μίας κύστης θυρεογλωσσικού πόρου, υπολογίζοντας:
• Την ηλικία του παιδιού σας,
• Γενική κατάσταση της υγείας του,
• Το ιατρικό ιστορικό

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας συμπεριλαμβάνει:
• Αντιβιοτικά (για καταπολέμηση της φλεγμονής).
• Χειρουργική αφαίρεση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Sistrunk Procedure.
Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου έχει μια μικρή πιθανότητα κακοήθης εξαλλαγής και για αυτό η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μοναδική θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις η μόλυνση της κύστης πριν τη χειρουργική επέμβαση δυσκολεύει την αφαίρεση και αυξάνει τις πιθανότητες για υποτροπή. Η επέμβαση γίνεται μόνο υπό γενική αναισθησία και η αφαίρεση της κύστης πραγματοποιείται με σχετικά μικρή τομή. Στο τέλος του χειρουργείου το δέρμα ράβεται με ειδική ενδοδερμική πλαστική ραφή, η οποία μετά από λίγους μήνες θα γίνει σχεδόν αόρατη.

Αφήστε μια απάντηση