Ενδοσκοπική θεραπεία της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης (ΚΟΥΠ)

Ποιά είναι η ενδοσκοπική  θεραπεία της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης;

Στην ενδοσκοπική θεραπεία της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης ή ΚΟΥΠ, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή προβολής, που ονομάζεται κυστεοσκόπιο, με την οποία βλέπει  στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Το κυστεοσκόπιο εισάγεται μέσω της ουρήθρας. Στη συνέχεια, ο γιατρός εγχέει μια μικρή ποσότητα μιας ουσίας, που ονομάζεται Deflux, εντός του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης κοντά στο στόμιο του ενός ή αμφοτέρων των ουρητήρων. Αυτό δημιουργεί ένα <<οίδημα>> στο βλεννογόνο του ουρητήρα, καθιστώντας δυσκολότερο για τα ούρα να παλινδρομούν από τον ουρητήρα στους νεφρούς. Δεν υπάρχουν τομές στην κοιλιακή χώρα με τη μέθοδο αυτή.

koup

Τι εγχέεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης;

Επί του παρόντος, μια ουσία που ονομάζεται Deflux είναι το μόνο ενέσιμο υλικό εγκεκριμένο από την U.S. Food and Drug Administration (FDA) για τη διαδικασία αυτή. Πολλές άλλες ουσίες υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές και έχουν χρησιμοποιηθεί  σε πειραματικό επίπεδο. Το  Deflux είναι ένα υγρό που μοιάζει με πήγμα από δύο σύνθετα σάκχαρα, δεξτρανομερές και υαλουρονικό οξύ. Αυτά τα σάκχαρα δεν είναι επιβλαβή στους ιστούς του σώματος.

Πώς λειτουργεί το Deflux;

Το υαλουρονικό οξύ στο Deflux είναι μια χημική ουσία που διασπάται στο σώμα. Το δεξτρανομερές στο Deflux παραμένει και σιγά-σιγά αντικαθίσταται από τους ιστούς του σώματος . Η διόγκωση που συμβαίνει, καθιστά δυσκολότερο για τα ούρα να ρέουν πίσω μέχρι τον ουρητήρα και στο νεφρό. Η διόγκωση είναι μόνιμη και διορθώνει την παλινδρόμηση.

deflux

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι της διαδικασίας;

Ήπια αιμορραγία, λοίμωξη και απόφραξη του ουρητήρα εάν εγχέεται μεγαλύτερη ποσότητα Deflux.

Πόσο επιτυχής είναι αυτή η διαδικασία;

Η θεραπεία με Deflux έχει ένα υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για τα άτομα με χαμηλότερους βαθμούς της παλινδρόμησης. Μια μελέτη αναφέρει ένα ποσοστό επιτυχίας 95 % για το βαθμό ΙΙ παλινδρόμησης, 71% ποσοστό επιτυχίας για τον ΙΙΙ βαθμό και ποσοστό επιτυχίας 43% για το βαθμό IV παλινδρόμησης. Η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται επίσης, από το κάθε παιδί και  φυσικά, από την τεχνική του παιδοχειρουργού! Μερικές φορές περισσότερες από μία θεραπείες είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί το οίδημα που θα θεραπεύσει την  παλινδρόμηση του παιδιού.

Ποιό παιδί μπορεί να υποβληθεί σε έγχυση Deflux;

Με βάση τα ποσοστά επιτυχίας, η διαδικασία αυτή συνιστάται για παιδιά με βαθμό ΙΙ, βαθμό ΙΙΙ, και, ενδεχομένως, βαθμό IV-V παλινδρόμησης.

Η θεραπεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν:
• Δύο νεφρά που δεν λειτουργούν καθόλου
• Ένα επιπλέον ουρητήρα
• Ενεργό λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
• Συγγενείς ανωμαλίες της ουρήθρας ,της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών.

Τι συμβαίνει κατά την ημέρα της διαδικασίας;

Όλη η  διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ η έγχυση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το παιδί θα πρέπει να διασωληνωθεί υπό γενική αναισθησία.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν  τομές με τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι ελάχιστα παρεμβατική, ο μικρός ασθενής μπορεί να επιστρέψει  στο σπίτι την ίδια ημέρα.

Τί μπορούμε να περιμένουμε μετά τη διαδικασία;

Μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα στα ούρα του παιδιού ή μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πόνος κατά την ούρηση. Αυτό είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, εάν το παιδί  έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παρακάτω, χρειάζεται άμεση επικοινωνία  με τον θεράποντα παιδοχειρουργό.
• Πυρετός πάνω από 380C
• Εμετός
• Έντονος πόνος
Μετεγχειρητικά, χρειάζεται ένας υπέρηχος της ουροδόχου κύστης-νεφρών-ουρητήρων σε  ένα μήνα μετά την επέμβαση, και μια ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία σε έξι μήνες.

 

Αφήστε μια απάντηση