Πολυδακτυλία – Συνδακτυλία

 

 

ΠΟΛΥΔΑΚΤΥΛΙΑ

 

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-2

Εάν το παιδί σας έχει γεννηθεί μ’ ένα ή περισσότερα επιπλέον δάχτυλα (πολυδακτυλία), ξέρουμε ότι εσείς και η οικογένειά σας ανησυχείτε. Έτσι, θα προσεγγίσουμε τη θεραπεία του παιδιού σας, με φροντίδα και με  την ευαισθησία και την υποστήριξη προς το παιδί σας και όλη την οικογένεια σας. Εάν το παιδί σας έχει πολυδακτυλία, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπλέον δάχτυλα στα άνω ή τα κάτω άκρα. Η πολυδακτυλία είναι μια αρκετά συχνή συγγενής ανωμαλία. Τα επιπλέον δάχτυλα είναι συνήθως μικρότερα από ότι τα υπόλοιπα και είναι ασυνήθιστο να αναπτυχθούν. Το επιπλέον δάκτυλο μπορεί να αποτελείται από:

  • στοιχεία του δέρματος και των μαλακών ιστών (αφαιρείται πιο εύκολα)
  • στοιχεία του δέρματος, των μαλακών ιστών και των οστών (όχι τόσο κοινό, πιο δύσκολο να αφαιρεθεί / αναδιαμορφωθεί).

Η πολυδακτυλία μπορεί μερικές φορές να ανιχνευθεί από προγεννητικό υπερηχογράφημα. Η υποκείμενη δομή του δακτύλου και η πορεία για τη θεραπεία καθορίζονται με απλή ακτινογραφία. Οι περισσότερες μορφές της πολυδακτυλίας  αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως όταν το παιδί είναι μεταξύ 1 και 2 ετών και μπορεί να κυμαίνεται από αρκετά απλή έως εξαιρετικά πολύπλοκη.

ΣΥΝΔΑΚΤΥΛΙΑ

Εάν το παιδί σας έχει γεννηθεί με νηκτική μεμβράνη ή ενωμένα δάχτυλα (συνδακτυλίες), απευθυνθείτε σε ειδικό χειρουργό παίδων.

 

Η συνδακτυλία είναι μια  συχνή συγγενής ανωμαλία. Η κατάσταση εμφανίζεται σε περίπου μία στις 2.500-3.000 νεογέννητα. Επηρεάζει τα αρσενικά πιο συχνά από ό, τι τα θηλυκά και επηρεάζει τη καυκάσια φυλή  πιο συχνά από ό, τι τους Αφρικανούς  ή τους Ασιάτες .Αφορά τα άνω ή κάτω άκρα.

Επηρεάζει και τα δύο χέρια (διμερείς) περίπου σε ποσοστό 50%. Η συνδακτυλία  εμφανίζεται πιο συχνά ανάμεσα σε μέσο και παράμεσο.

  • Η κατάσταση μπορεί να συμβεί:
    α) μεμονωμένα από μόνη της και χωρίς αναγνωρίσιμο λόγο
    β) ως ένα κληρονομική χαρακτηριστικό (σε περίπου 10 έως 40 τοις εκατό των περιπτώσεων)
    γ) ως μέρος ενός γενετικού συνδρόμου, όπως το σύνδρομο Apert, σύνδρομο Holt-Oram ή σύνδρομο Poland.

Η συνδακτυλία μπορεί μερικές φορές να ανιχνευθεί από προγεννητικό υπερηχογράφημα, . Η υποκείμενη δομή του δακτύλου και η καθοδήγηση  για την θεραπεία καθορίζονται από εξετάσεις  και ακτινογραφίες. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως όταν το παιδί είναι μεταξύ 6 μηνών 1 έτους από τον ειδικό χειρουργό παίδων.

 

Αφήστε μια απάντηση