Ποιά είναι η ειδικότητα της παιδοχειρουργικής ή πιο σωστά της χειρουργικής παίδων.

plastiki-apokatastash / χειρουργός παίδων, παιδοχειρουργός, Ελένη Παπακρίβου, Λάρισα, Γιατρός, παιδοχειρουργικό

plastiki-apokatastash / χειρουργός παίδων, παιδοχειρουργός, Ελένη Παπακρίβου, Λάρισα, Γιατρός, παιδοχειρουργικό

«Γιατί τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν μερικά προβλήματα τα οποία είναι μοναδικά και χρειάζονται πολύ εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση. Επίσης δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, επομένως οι Παιδοχειρουργοί έχουν έναν επιπλέον σημαντικό ρόλο. Να είναι οι εκπρόσωποι των παιδιών για την καλύτερη δυνατή Χειρουργική Θεραπεία στον κόσμο. Ο ρόλος αυτός του παιδοχειρουργού πρέπει να αποτελεί σήμερα μία πολύ σημαντική πρόκληση».

J. Alex Haller, Jr., MD, The Johns Hopkins University
Ann Surg. 2003 May; 237(5): 597–606.

Η Παιδοχειρουργική ή Χειρουργική Παίδων, όπως είναι η επίσημη ονομασία, είναι η ειδικότητα η οποία ασχολείται με τις χειρουργικές παθήσεις της νεογνικής της βρεφικής της παιδικής και πρώιμης εφηβικής ηλικίας.

Η παιδοχειρουργική δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι βαριές και κατά κανόνα θανατηφόρες συγγενείς ανωμαλίες των νεογνών.
Ιστορικά το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο στον σύγχρονο δυτικό κόσμο θεωρείται το HôpitalNecker – EnfantsMalades στο Παρίσι το οποίο ιδρύθηκε το 1802. Αργότερα δημιουργούνται τα πρώτα παιδιατρικά νοσοκομεία σε διάφορα μέρη του κόσμου (Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη).
Η παιδοχειρουργική γνωρίζει μεγάλη άνθηση και αρχίζει να αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος της στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν σε διάφορα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο, μοντέρνες χειρουργικές και αναισθησιολογικές τεχνικές επιτρέπουν την διόρθωση σε νεογέννητα σοβαρών συγγενών ανωμαλιών που ως τότε θεωρούνταν ανίατες.
Έτσι ,εισάγεται και θεσμικά σαν ειδικότητα στα διάφορα κράτη με την έννοια ότι δημιουργείται ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ειδίκευσης των γιατρών, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλες τις χειρουργικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας.
Υπό αυτή την έννοια στην Ελλάδα υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μέχρι τότε η παιδοχειρουργική ασκούνταν από γενικούς χειρουργούς που έπρεπε να κάνουν ένα χρόνο εκπαίδευσης σε παιδιατρικό νοσοκομείο.
Σήμερα απαιτείται επταετής εκπαίδευση των γιατρών και ο τίτλος ειδικότητας απονέμεται μετά από εξετάσεις.
Είναι στην ουσία η μοναδική θεσμοθετημένη χειρουργική ειδικότητα για παιδιά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν,αρκετές συναφείς ειδικότητες όπως η παιδο-ορθοπεδική, η παιδο-καρδιοχειρουργική, η παιδιατρική ουρολογία και άλλες, αλλά όλες αυτές οι υποειδικότητες ασκούνται από χειρουργούς ενηλίκων που έχουν λάβει την αντίστοιχη ειδικότητα για ενήλικες και μετά έχουν εξειδικευτεί στα παιδιά.
Συνεπώς επί της ουσίας η παιδοχειρουργική αυτή καθαυτή, είναι η ειδικότητα που ασχολείται με:
• Τις περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες της νεογνικής περιόδου.
• Τις χειρουργικές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος στην παιδική ηλικία.
• Τις χειρουργικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων στα παιδιά.
• Τις περισσότερες από τις χειρουργικές παθήσεις του θώρακα στα παιδιά.
• Τις περισσότερες χειρουργικές παθήσεις του δέρματος και των μαλακών μορίων.
• Την χειρουργική αντιμετώπιση των περισσότερων συμπαγών όγκων στα παιδιά.
• Αρκετές από τις παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου.

Αφήστε μια απάντηση